10.7.13

Batıma - 5 (Marakeş)

Ertesi sabah yine çok zengin bir kahvaltı yapıp Marakeş'e gitmek üzere trene bindik. Fas tren ağı oldukça tatminkar ve trenler de oldukça sık olmasına rağmen koltuklar numaralı değil ve fazla bilet satılabiliyor. İlk günler insanların trenlere niye birbirini ezerek bindiğini anlamamıştık. Marakeş treninde ayakta kalan yolcuları görünce bu gizemi çözmüş olduk.

Ne yazık ki ayakta kalan yolcuların neredeyse tamamı kadındı ve hiçbir erkek onlara yer vermedi. Benzer sahnelere başka biçimlerde de birçok kez tanık olduk. Taşıtlarda erkekler oturuyor ve kadınlar kucağında bebeği, elinde öbür çocuğuyla ayakta duruyor.


Trende 80'in üstünde olduğunu tahmin ettiğim kadını da ayakta görünce tepem attı ve bir düzenleme yapıp kadını oturttum.


Trande ayakta kalan kadınlar - Standing women in the train



Bazıları "Feministler kadın haklarından ne anlar! Onlar kadını aşağılıyorlar! Kadının en değerli olduğu yer İslam dinidir!" falan diyorlar ya hani, buyursunlar İslam'ın hayatın her alanında ilk prensip olduğu bir ülkede kadın haklarını buradan alsınlar. Bu kadınlar Marakeş'e kadar, 10 dakika, 20 dakika değil, 6 saat ayakta yolculuk ettiler.


Tren yolculuğu hem bu yönüyle hem de trenin çok sıcak ve havasız olması sebebiyle oldukça bunaltıcıydı. Bir de çok kapalı giyiniyor olmamıza rağmen gözünü ayırmadan yol boyu bizi kesen sözde Müslüman erkekler eklenince çekilmez bir hal aldı.


Şükür ki akşama doğru Marakeş'e vardık. Öncekilere göre daha mütevazi olan riadımıza yerleştik. Biraz dinlenip kendimizi dışarı attık. Önce Kutubiye Camisi'ne dışarıdan baktık.




Kutubiye Camisi'nin minaresi - Qoutubia Mosque, Marakech



Ardından ünlü Cem El Fena Meydanı'na gittik. Tam da gitmeden önce fotoğraflarını gördüğüm, hakkındaki yazılara dayanarak hayal ettiğim gibiydi. Dev bir meydan. Yarısı göstericilerle, yarısı da yiyecek tezgahlarıyla dolu. Kalan kısımlarda davul sesleri eşliğinde diş satanlar, büyücüler, kınacılar, yılan oynatıcılar, maymun gezdiriciler, faytonlar, dansçılar ve ne yaptıklarını bile anlayamadığımız bir sürü garip insan ve onları görmeye gelen yüzlerce insan daha... 


Cem El Fena Meydanı - Djem El Fena Square, Marakech


Cem El Fena Meydanı - Djem El Fena Square, Marakech

Cem El Fena Meydanı - Djem El Fena Square, Marakech


Cem El Fena Meydanı - Djem El Fena Square, Marakech


Etrafta aylaklık edip birkaç şey aldık. Şu ünlü tajinlerden (güveçte pişmiş yemek) deneyelim diye yemek tezgahlarından birine oturduk. Tajini hiç beğenmeyip yine aç kaldık. 





Ben Fas'ta bir geceyi çölde, çadırda konaklayarak geçirmek ve deveye binmek istiyordum ama Bing çölde geceleme fikrine sıcak bakmadığı için ben de vazgeçtim. Bunun yerine, Fas'ta yapmayı istediğim diğer şey olan okyanusta denize girme hayalimi gerçekleştirmek üzere, ertesi gün Essaouira'ya giden günübirlik bir tura (kişi başı 30 TL) katılmak için Bing'i ikna etmeyi başardım. 




Acı 1 dirhem :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder